WordPress 6.3. Wat is er nieuw?

WordPress 6.3

WordPress 6.3 is beschikbaar en brengt een heleboel nieuwe functies en verbeteringen met zich mee. In dit artikel laten we zien welke functies en optimalisaties interessant zijn voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.

De site-editor: hub voor berichten en pagina’s

De site-editor is in de nieuwe versie nog krachtiger. Niet alleen templates, maar ook navigatie, stijlen en pagina’s kunnen worden bewerkt. Een highlight is het unified site editing. Het bewerken van de lay-out van je website lijkt nu meer op het bewerken van berichten en pagina’s. Hier zijn enkele van de belangrijkste vernieuwingen:

 • Unified site editing: een afleidingsvrije modus en de mogelijkheid om eerdere versies te openen zijn nu geïntegreerd.
 • Nieuwe en herziene blokken: met het blok “Details” kunnen FAQ-rubrieken worden gemaakt of teksten worden voorzien van een teaser. Een ander nieuw blok maakt het invoegen van voetnoten mogelijk, die automatisch genummerd worden.
 • Patronen: herbruikbare blokken worden “gesynchroniseerde patronen” en bieden meer flexibiliteit en controle.
Screenshot van de nieuwe weergave van patronen in de site-editor
Herbruikbare blokken zijn vanaf WordPress 6.3 “gesynchroniseerde patronen”

Optimalisaties “onder de motorkap”

Naast de zichtbare nieuwe functies zijn er ook veel technische verbeteringen:

 • Automatische rollback: in het geval van problemen met handmatige updates van plug-ins of thema’s, kun je WordPress automatisch herstellen naar de vorige versie.
 • Metadata-API: de metadata-API is verbeterd en biedt nu “lazy loading” voor metadata, wat de algehele prestaties verbetert.
 • Performance-optimalisatie voor afbeeldingen: de laadtijd van afbeeldingen is geoptimaliseerd om zo de waargenomen laadsnelheid te verbeteren. Dit zou met name de Largest Contentful Paint (LCP) moeten verlagen. 

Hoogtepunten uit de live productdemo

De officiële live productdemo van WordPress 6.3 toonde een aantal van de meest spannende functies:

 • Command palette: een nieuwe tool waarmee je snel door verschillende WordPress functies kunt navigeren en deze kunt openen.
 • Pagina’s maken in de site-editor: pagina’s kun je nu direct in de editor maken en publiceren.
 • Gesynchroniseerde patronen: deze vervangen de herbruikbare blokken en besparen tijd bij het aanbrengen van wijzigingen.
 • Ontwerpwijzigingen: een visuele tijdlijn toont alle wijzigingen van de website en maakt het mogelijk om eenvoudig terug te keren naar een vorig ontwerp.

Bekijk hier de video op YouTube.

Andere belangrijke nieuwe functies

 • Ondersteuning voor PHP 5 wordt beëindigd: de nieuwe minimale PHP-versie is nu 7.0.0, met als aanbevolen versie 7.4 of hoger. Hiermee eindigt officieel de WordPress ondersteuning voor PHP 5.x.
 • Toegankelijkheidsupdates: vooral voor de lijstweergave en de algemene gebruikerservaring van de site-editor.
 • Verbeterde internationalisatie: dit omvat het just-in-time laden van vertalingen.

Conclusie

WordPress 6.3 biedt een aantal spannende nieuwe functies en verbeteringen die het werken met het CMS nog prettiger en efficiënter zullen maken. Het blijft spannend om te zien hoe deze vernieuwingen in de praktijk worden toegepast en welke verdere mogelijkheden er in de toekomst nog bijkomen.

logo
Webmaster B

Waanzinnige WordPress Websites!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *